Hoppa till sidans innehåll

Head of the River Race

17 MAR 2005 00:00
  • Uppdaterad: 25 OKT 2014 19:41

För 5 året i rad deltog Mölndal i HORR på Themsen och då det i år var lite svårt att mönstra en full besättning fick jag förmånen att hoppa in. Under mina studieår på Chalmers tävlade jag för Mölndal och för min del blev detta tredje HORR. Tävlingen avgörs på Themsen mellan broarna i Mortlake och Putney (6700 m) vilket är samma sträcka som The Boat Race (Oxford vs Cambridge) fast i omvänd riktning (detta för att tiderna inte skall kunna jämföras).

Då isen i år varit ovanligt svårsmält hemma i Sverige hade inte någon i båten kunnat ro på vattnet innan tävlingen. Det enda vi kunde träna innan loppet var då vi testade den inhyrda åttan med cox (Will) på kvällen innan loppet. Förutsättningarna var med andra ord inte dom bästa. När det dessutom visade sig att åttan vi hyrt var bogriggad fick jag hoppa in som stråk för första gången i MRK:s dräkt. En spännande upplevelse.

London bjöd på ett fantastiskt väder under tävlingsdagen och då de 420 åttorna (antalet begränsas av tidvattnet) lade upp sig i startordning strålade solen och det var 20 grader varmt. Detta vill inte säga lite i ett land där det regnar i snitt 365 dagar per år. Will visade sig vara en mycket kompetent cox. Att finna bästa linjen på en tidvattenpåverkad flod är en hel vetenskap och Will som normalt styr Imperial Medical University första dambesättning såg till att vi slog deras första herrlag med ett par sekunder. Lagen startar med 10 sekunders mellanrum och med starnummer 197 bar det iväg i 34 takt. Då Hammmersmith bridge passerades hade vi rott förbi 196 och närmade oss 195 samtidigt som vi drygade ut till 198 och vi kände oss starka. Det återstår dock halva loppet i det här läget, en sak som gärna glöms bort från föregående år. Will skrek sig hes under den andra halvan av loppet samtidigt som vi slet ont. Utan någon tempoträning i båt innan loppet var det dock svårt att håll ihop tekniken på slutet. Tillslut nådde vi alla fall målet och vi lyckades trots allt presstera skaplig rodd hela vägen in och även om vi inte riktigt rådde på Leander (som i vanlig ordning vann) blev facit plats 172. Inte riktigt i nivå med vad vi gjorde första året (109) men en negativ trend var i alla fall bruten där MRK senast inte var bland de 300 första.

Efter en bankett i god Möndalsanda var det bara att sätta sig på flyget hem och smälta årets intryck från världens största roddlopp där nära 4000 roddare och styrmän är på vattnet samtidigt.

Text: Anders Johansson

Mölndalsåttan
Anders Johansson stråkar Mölndalsåttan

Skribent: Anders Johansson
Hyr festlokal
 
Vaccinerad
 
 
 

instagram.com/hammarbyrodd

Postadress:
Hammarby IF Roddförening - Rodd
Anders Haulin, Vapengatan 20
12652 Hägersten

Besöksadress:
Sundstabacken 12
12030 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link