Hoppa till sidans innehåll

Hammarbyroddare i London

08 NOV 2018 00:01
Fyra Hammarbyroddare åkte till London och tävlade i 4- i det 6700 meter långa Head of the River Fours på Themsen.
  • Uppdaterad: 28 FEB 2019 00:09

Fyra Hammarbyroddare: Nicklas Dackheden, Mike Raisbeck, Peter Näslund och Henrik Persson åkte till London och tävlade i 4- i det 6700 meter långa Head of the River Fours på Themsen. En tävling som inte är lika känd som sin åttahövdade motsvarighet på våren, men standarden på roddare är dock högre här.
Klasserna var många och man kunde tävla i alla båtar med fyra roddare: 4x, 4- eller 4+; öppen eller damer; klubb, universitet eller junior/skola; mästarnivå, utmanare eller medel. Trots att mästarnivån var för båtar som hade minst en roddare som de senaste tre åren tävlat i OS, VM, världscupen, U23-VM, JVM, the Boat Race, eller gått till semifinal på Henley, så tyckte tävlingsledningen att vi som utländsk klubb skulle ställa upp i den klassen. Vi fick kämpa med näbbar och klor, mejl och telefonsamtal för att de skulle placera oss i Intermediate och slippa vara rundningsmärke för alla engelska topplag.

Vi höll till i och lånade båt av Crabtree RC på Putney Embankment, precis vid målgången. Ett båthus vi delade med Cambridges ljusblå roddare. Att gå längs Putney Embankment är en häftig syn. Den är hem för hela 15 roddklubbar, där 11 av dem, plus en roddklädesaffär, ligger på en enda lång rad, och det kryllar av roddbåtar överallt. Themsen har tidvatten som ändrar riktning på floden två gånger om dagen, och det finns massa regler för hur man ska ro med- och motströms. Motströms måste man hålla innerkurva längs stranden, vilket betyder att man måste korsa vid speciella övergångsställen varje gång Themsen svänger (inte under loppet dock). Det var tur att vi hade gamle Londonroddaren Nicklas i båten som höll koll, både under tävlingen och på träningen dagen innan. Undertecknad styrde från stråkplats vilket, förståeligt, är ett no-no på Themsens svårnavigerade vatten.

För den som har en strikt uppvärmningsrutin är detta lopp en mardröm, om man inte är i bästa kategorin, vilket vi i och för sig var innan vi fegade ur. Det gick att värma upp som vanligt i cirka 3,5 km. Sedan stockades allt på och man fick ligga längs kanten med närliggande startnummer. Plask-plask-plask, ro några drag, plask-plask-plask, ro några drag osv. Vi plaskade oss under cirka två timmar upp förbi startlinjen. Sedan, 300 meter snabb uppvärmning, 5 min vila, och sedan var loppet igång. Det var båtar överallt runtomkring oss. Vi körde om båtar och blev omkörda, samtidigt som vi försökte hålla oss mitt i strömmen, men ändå skära insidan i kurvorna och hålla koll på vilka brospann vi skulle köra under. Efter en incident där vi blev prejade samtidigt som vi körde in i en alldeles för långsam båt för att ha det startnumret så slogs bogskylten av. Vi tappade säkert 20-30 sekunder på debaclet, och tänkte att vi riskerade att bli diskade p.g.a. kollision. Istället var det den prejande båten som fick tidsstraff.

Innan loppet varnade domarna för att målgången eventuellt skulle bli tidigarelagd på grund av vind, och att de i så fall skulle meddela alla det på väg upp till start. Men loppet kördes som vanligt. När vi passerat Hammersmith Bridge, med 2,5 km kvar, så fattade vi vad de menade. Frisk motvind och stark medström gjorde att vågorna tornade upp sig mot oss, och vår slutspurt, där vi skulle prestera vår bästa rodd, blev istället väldigt stökig och tungrodd. Hela 451 båtar gick i mål på årets upplaga, och efter drygt 22 minuter sällade vi oss utmattade till denna skara. Topp tre i fyra utan styrman: Leander 1, Leander 2 och Molesey får vi slå en annan gång…

 

Fullständig resultatlista  >>

 

Resultat

4- Men Intermediate, 6700m (27 båtar)
1   Leicester RC   20:48,8
21   Hammarby Rodd   Nicklas Dackheden, Michael Raisbeck, Peter Näslund, Henrik Persson   22:08,9
Skribent: Henrik Persson
E-post: Adressen Gömd
Hyr festlokal
 
Vaccinerad
 
 
 

instagram.com/hammarbyrodd

Postadress:
Hammarby IF Roddförening - Rodd
Alexandra Börjesson, Sankt Göransgatan 153 lgh 1315
11217 Stockholm

Besöksadress:
Sundstabacken 12
12030 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link