Hoppa till sidans innehåll

Hammarbys damer på VM i kustrodd

02 SEP 2013 00:00
  • Skapad: 02 SEP 2013 00:00

I mitten av augusti debuterade ett damlag ifrån Hammarby på Världsmästerskapen i Kustrodd i Helsingborg. Värdar för tävlingen var Helsingborgs Roddförening och Svenska Roddförbundet och detta var första gången på många år som en stor internationell tävling ägde rum i Sverige. Hammarbys damer var anmälda till VM-tävlingarna i klassen fyra med styrman och tillsammans med ett damlag från Falkenbergs Roddklubb, utgjorde Hammarby det svenska representanterna i startfältet i denna klass, som i övrigt lockade deltagare från bland annat Frankrike, Spanien och Danmark.

Kustrodd är en nära släkting till traditionell rodd där roddarna förutom åror och båt även behöver behärska höga vågor, starka vindar och att navigera mellan ett antal bojar utplacerade längs en 4 km lång bana. Båtarna är större, tyngre och bredare än traditionella roddbåtar. 150 kg är minsta tillåtna vikt för en kustroddsfyra, vilket kan jämföras med 52 kg för en vanlig fyra. I kustrodd tävlar man dessutom endast i tre båtklasser -singel, dubbel och fyra i dam- respektive herrklass, jämfört med sex olika båtklasser i traditionell rodd. Ytterligare en skillnad med kustrodd är att mållinjen ligger ca 100 meter upp på stranden, så efter att ha rott största delen av loppet på vattnet, måste lagen ta sig upp på stranden, var en av roddarna i varje lag hoppar ur båten och springa in i mål. Denna typ av målgång är mycket spektakulär och uppskattas stort av publiken. Totalt lockade tävlingarna i Helsingborg ca 350 deltagare från hela världen.

Efter ett kortare träningspass på torsdag kväll i kustfyran, gjorde så gänget från Hammarby tävlingsdebut på fredagen i ett kvalificeringsheat för att försöka nå finalerna. Efter en formidabel kanonstart låg Hammarbylaget långt fram i startfältet i inledningen av loppet. Helsingborg bjöd för dagen på excellent kustroddsväder vilket innebär starka vindar och höga vågor, och Hammarbybesättningen jobbade på i de höga vågorna. Båten krängde en här, en där och det var svårt att få årorna i vattnet på båda sidor av båten samtidigt. De blivande världsmästarna från Danmark såg i inledningen ut att bli slagna av Bajens damer, då Danskorna hade navigerade fel i starten och fick runda startbojen en extra gång och ro en omväg, men efter ungefär halva loppet fick Hammarby se sig passerade av de mycket starka och samrodda tjejerna i Danska Studenters Roklubb och därmed missades också platsen att kvalificera sig till A-final. När Hammarbys topproddare kastat sig ur båten och sprintat de 100 meterna in i mål stod det emellertid klart att de grönvita var klara för B-final.

Lördagens finalpass bjöd på lugnare vatten än i försöken dagen innan och laget från Hammarby kände sig taggade för revansch. Om än en något sämre start denna gång, gick loppet mycket bra och roddarna och styrman gjorde en strålande insats. Rodden flöt på bra och takten var hög. Hammarby fick dock se sig passerade av Frankrikes lag 3 och rodde till slut in på en 10:e plats i detta Världsmästerskap. De grönvita känner sig sugna på mer Kustrodd efter denna finfina placering och hoppas på fler tävlingar under den kommande säsongen 2014. Kanske blir det ytterligare VM-starter i framtiden?

Laget med VM-debutanterna bestod av: Eva Buskas, Helena Hehlke, Ida Andersson, Malin Bergner och styrman Maria Rydlöv.

 

Kustrodds-VM 1

 

Kustrodds-VM 2

Skribent: Ida Andersson
Hyr festlokal
 
Vaccinerad
 
 
 

instagram.com/hammarbyrodd

Postadress:
Hammarby IF Roddförening - Rodd
Alexandra Börjesson, Sankt Göransgatan 153 lgh 1315
11217 Stockholm

Besöksadress:
Sundstabacken 12
12030 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link