Hoppa till sidans innehåll

Hammarbys första SM på 28 år!

20 AUG 2005 00:00
  • Skapad: 20 AUG 2005 00:00

2005-08-13 1xHlv

Svenska mästerskapen 2005 avgjordes i år på hemmaplan i Farsta där det för ovanlighetens skull varken regnade eller blåste särskilt mycket. Under lördagen bjöds i stället på en lätt motvind och solsken på morgonen som sedan övergick till lätt medvind under eftermiddagen då finalpasset började. Riktigt bra förhållanden för rodd med andra ord.

Hammarbys deltagande bestod i två lättviktssinglar med Carl-Henrik Laurell och mig själv (Anders Johansson). Vi lottades i olika försöksheat där C-H tvingades till uppsamling efter en hård match med den blivande bronsmedaljören Jim Fröblom från SPIF. Själv fick jag en ganska behaglig resa till finalen där en riktigt bra start gjorde att jag kom loss från det övriga fältet redan efter ett par hundra meter. C-H fick en riktigt tuff lottning i sin uppsamling där både trean och fyran från SM 2004 hamnade. Trots en bra insats visade sig motståndet vara lite för tufft denna gången. Som premiärtävling i singel och med tanke på en hård bantning för att klara invägningen lovar insatsen gott för framtiden.

I finalen var det bara att köra direkt från början. Starten var inte riktigt lika bra som i försöket men ändå helt ok. Efter 250 m hade jag fått en båtlängd och redan här kändes det som det skulle gå vägen. Fram till 1000 m hade jag drygat ut till 3 båtlängder och efter en kortare uppgång så började avståndet att växa. 7:15 efter startkommandot var det klart och Hammarbys första SM-guld på 28 år var bärgat. Till slut blev det 12s marginal till tvåan Olof Jonmarker från SPIF så riktigt spännande blev det nog aldrig. Detta var mitt första individuella SM-tecken och lite speciellt kändes det ändå att lyckas.

2005-08-14 2x Hlv, 2xD, 4xH

Under söndagen så blåste en stadig motvind vilket gjorde att förutsättningarna för att göra bra tider inte fanns. Vinden var dock inte så stark att den gjorde det svårt tekniskt.

2xHlv

sm2xLv
Anders Johansson och Thomas Grabs
Foto: Torgny Hjorth

Lättviktsdubbeln roddes av vår tyska import Thomas Grabs och mig själv. Under träningen inför SM hade vi insett att vår styrka låg i explosivitet och en hög toppfart men också vår svaghet i att vi inte riktig lyckats att hitta en kraftsparande teknik för att hålla i 2000 m. Taktiken att avgöra loppet så tidigt som möjligt var därmed självklar. Vi gick på för fullt från början och kom loss tidigt. Vi försökte hitta en bra rytm utan att riktigt lyckas, men loppet avgjordes tidigt som vi hoppats. Trots att vi tappade mycket kraft under andra halvan av loppet lyckades vi hålla förstaplatsen ända in med god marginal. Därmed var Hammarbys andra guld hemma.

sm2xLv
Anders Johansson och Thomas Grabs
Foto: Jan Wallerius

2xD

Hammarbys deltagande bestod här av Natascha Marxmeier och Sara Grönberg. Motståndet i denna klass är det tuffaste tänkbara i systrarna Karlsson och då arrangörerna lagt både 4- och 2x på damsidan samma dag så valde de flesta klubbar att satsa på 4-. För Natascha var detta första tävlingen över 2000 m och främst ett tillfälle för att se och lära. Våra damer gjorde dock ett bra lopp utifrån förutsättningarna även om det inte riktigt räckte för att pressa systrarna från Strömstad i år.

sm2xd
Natascha Marxmeier och Sara Grönberg
Foto: Torgny Hjorth

4xH

SM:s sista herrlopp var 4x och de sista två veckorna hade vi tränat bra för detta loppet. Ett fullt startfält kom till start och SRF med två OS-finalister från 96 fick gälla som favoriter. Hög fart från början hade varit taktiken i alla lopp tidigare för att komma loss. Hög fart från början gällde här också men främst för att hänga med. Som den minst rutinerade besättningen i fältet så hade vi inte så hög målsättning. Vi gick ut stenhårt och ända fram till 700m höll vi ledningen. Upp till 1000m var vi med bra men sedan tröt krafterna. Mycket trötta men ändå ganska nöjda passerade vi mållinjen som fyra. Det kändes bra att iaf ha försökt och bakom oss hade vi storklubbar som Falkenberg och Mölndal. I båten satt Anders Johansson, Richard Glimmerdal, Carl-Henrik Laurell och Thomas Grabs

sm4xh
Från fören Anders Johansson, Richard Glimmerdal, Carl-Henrik Laurell och Thomas Grabs
Foto: Torgny Hjorth

Sammanfattning

Det känns kul att klubben är på framfart och det är bara att hoppas att vi kan hålla detta. Halva truppen på årets SM har kört färre än fem regattor så det finns alla förutsättningar för att årets resultat ska kunna förbättras. Med lite offensiv inställning och lite initiativförmåga går det att åstadkomma mycket. Nästa år plockar vi en av de stora båtarna också.

 

Skribent: Anders Johansson
Hyr festlokal
 
Vaccinerad
 
 
 

instagram.com/hammarbyrodd

Postadress:
Hammarby IF Roddförening - Rodd
Alexandra Börjesson, Sankt Göransgatan 153 lgh 1315
11217 Stockholm

Besöksadress:
Sundstabacken 12
12030 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link