Hoppa till sidans innehåll

Pricken till fyren, nytt rekord!

30 JUL 2008 00:00
  • Skapad: 30 JUL 2008 00:00

Pricken till fyren är en 620 meter lång sträcka belägen mellan en röd prick och en röd fyr i Årstaviken och den som kan trafiken listar ut att dessa sjömärken således ligger mot Årstastranden till.

Fyren ligger cirka 350 meter från båthusbryggorna och pricken som även kallas 1000meters-pricken ligger på cirka 1000 meters avstånd från bryggorna.

Vill du själv mäta upp distans mellan olika sjömärken kan du använda dig av t ex Google Earth vilken har tillräcklig upplösning för att visa sjömärken.

För den som försöker lära sig att ro snabbare eller vill ha bra träning för såväl styrka som kondition är Pricken till fyren (eller tvärtom) en bra och överkomlig utmaning att lägga in i passet då och då.

Kroppens anareoba energileverans maximeras och durationen är för de flesta tillräckligt lång för att även hinna taxera syreupptaget på en hög intensitet.

Lika mycket som ett tidstest över denna sträcka är en fysisk utmaning är det också en teknisk sådan och ett resultatgivande sätt att få kroppen (här i motsats till tanken) att lära sig och "förstå" denna.

Sträckans naturliga tillgänglighet gör den också till en smidig möjlighet att enkelt få med ett träningsmått som talar om hastighet oavsett vad man rott för övrigt.

Hastighetsmått bör ha en särkild roll i träningen då det inte är den som ror längst eller med högst puls som vinner lopp utan den som ror snabbast. Detta är sant såväl över 100 meter som Marathon. Och den nybörjare som ror markant snabbare Pricken till fyren har garanterat blivit snabbare över såväl 100m som Marathon också.

I måndags rodde Calle W distansen Pricken till fyren på 3minuter och 36 sekunder i en singel. Detta är nytt världårsbästa i nybörjarklassen och andra bästa tid i år i den öppna klassen.

Grattis till Calle!

PS
Det finns resultatlistor sedan 2005 på dörren till herrarnas omklädningsrum.

Skribent: Carl Henrik Laurell
Hyr festlokal
 
Vaccinerad
 
 
 

instagram.com/hammarbyrodd

Postadress:
Hammarby IF Roddförening - Rodd
Alexandra Börjesson, Sankt Göransgatan 153 lgh 1315
11217 Stockholm

Besöksadress:
Sundstabacken 12
12030 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link