Hoppa till sidans innehåll

Rapport från Bajen Rowing Race

23 APR 2018 20:30
I helgen hölls årets upplaga av Bajen Rowing Race, med tävlande inriggare från fyra olika klubbar i distriktet.
  • Uppdaterad: 25 APR 2018 08:56

Årets Bajen Rowing Race bjöd på finfint väder med sol och svaga vindar. Precis som förra året startade de olika klasserna delvis samtidigt. Först ut var nybörjarna och juniorerna, som tävlade 5 km runt Årsta holmar och tillbaka. Det blev dagens tätaste kamp när vinnarna i nybörjarloppet skulle utses. Endast 11 sekunder skilde mellan Akademiskas dam- och mixedbåt efter att de hade rott i drygt 23 minuter. Stockholms båt kom in ytterligare 29 sekunder efter. I Hammarbys juniorbåt började tre av fyra roddare ro i höstas. Efter en strulig start fick de fart på båten, och kom i mål som glada vinnare i juniorklassen (och enda tävlande).

En stund senare var det dags för seniorklasserna. Först startade Akademiskas och Hammarbys damer. Fyra minuter senare UARS mixedbåt, och ytterligare fyra minuter senare herrarna i Akademiska, Stockholm och de två Hammarbybåtarna. Akademiskas damer tog ledningen mot Hammarby redan i starten, och drygade sen bara ut ledningen. De korsade mållinjen som fältets första båt, vann damklassen för fjärde året i rad, i år på tiden 57:37 och med segermarginalen 2:36, och fick mottaga Årstafruns vandringspris.

Uppsala kom med en mixed-besättning som alla rodde BRR för första gången. De var enda båten i sin klass, och var tredje båt att skära mållinjen som tredje båt, på en tid mellan de rena herr- och dambåtarna (54:25).

Herrklassen startade hårt, med tre av båtarna som låg jämnt upp till 1500m, men med en båtlängds fördel till Hammarby 1, bestående av två B-juniorer (Ruben Rapi och Theodor Fritsch) och två seniorer (Michael Helmer och Ahmet Rapi), coxade av Ida Andersson. I slutet av Årstaviken ryckte Hammarby till sig en klar ledning, med Akademiska på andra plats, tätt följda av Stockholm, och med Hammarby 2 på en fjärdeplats. När Årstabroarna hade passerats hade Hammarby ryckt åt sig en klar ledning som de sedan bara utökade. Och Stockholm hade gått förbi Akademiska. Efter 6 km var avstånden mellan SRF och ARF nästan på sekunden samma som i mål medan Hammarby 2 tappade klart in i mål, och Hammarby 1 drygade ut med 1:10. Redan segervissa satte Hammarby 1 upp en ursinnig jakt på båtarna som hade startat tidigare för att bli första båten över mållinjen. UARS passerades med 1500m kvar, men Akademiskas dambåt kom de inte ifatt (16s efter). Alldeles utmattade klev de iland som de 23:e vinnarna av Harry Franzéns vandringspokal, och tog samtidigt tillbaka den från fjolårets vinnare Stockholms RF. Tiden, 49:53, var den bästa sedan rekordåret 2011.

Knappt fyra minuter efter att första båten gått i mål korsade fältets sjunde och sista båt mållinjen och avslutade årets upplaga av Bajen Rowing Race. På land försåg sig roddare och åskådare sig med grillade hamburgare, hembakt fika, drycker, godis och hemgjorda armband från Bajen-kiosken.

Dagen blev väldig lyckad, och vi i Hammarby Rodd tackar alla klubbar som var med och tävlade, alla som kom och hejade, och inte minst alla frivilliga som hjälpte till att ordna med allt!

 

 

Resultat

Nybörjare 5 km
1   Akademiska RF   Clara Körting, Judith Beyer, Linda Talts, Ariane Robertson, x Greg Wolk   23:05
2   Akademiska RF   Maria Bang, Jelle van Miltenburg, Mathieu Daas Gaultier, Paula Kuss, x Connla Edwards   23:16   (+0:11)
3   Stockholms RF   Conny Andersson, Ole Neumann, Gian Wick, Simon Davies, x Daniel Svenér   23:56   (+0:40)

Junior 5 km
1   Hammarby Rodd   Anja Müller, Agnes Jämttjärn, Clara Jämttjärn, Emma Tůmová, x Valdian Galic Puškar   36:37

Damer 11 km
1   Akademiska RF   Stefanie Renken, Natalia Daukszewicz, Fredrica Posse, Jess Olive, x Marco Spanghero   57:37
2   Hammarby Rodd   Valeria Pestana Gianvittorio, Hanna Pingry, Lisa Olsson, Rebecca Larson, x William Tassel   1:00:13   (+2:36)

Mixed 11 km
1   Uppsala Akademiska RS   Eva Dvořák Tomaštíková, Annegret Wahlicht, Oliver Degerstedt, Petr Dvořák, x Todd Johansson   54:25

Herrar 11 km
1   Hammarby Rodd   Michael Helmer, Ruben Rapi, Theodor Fritsch, Ahmet Rapi, x Ida Andersson   49:53
2   Stockholms RF   Jonas Vasur, Frank Svensson, Nik Pivac, Axel Kruse, x Ruairi Collins   51:31   (+1:38)
3   Akademiska RF   Daniel Queiroz, Fredrik Smed, Jonas Richter, Sam Lindemer, x Greg Wolk   52:03   (+2:10)
4   Hammarby Rodd   Benoît Dessirier, Felix Broberg, Anders Haulin, Gabriel Hoffsten, x Tomas Ericsson   53:33   (+3:40)

Skribent: Henrik Persson
E-post: Adressen Gömd
Hyr festlokal
 
Vaccinerad
 
 
 

instagram.com/hammarbyrodd

Postadress:
Hammarby IF Roddförening - Rodd
Alexandra Börjesson, Sankt Göransgatan 153 lgh 1315
11217 Stockholm

Besöksadress:
Sundstabacken 12
12030 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link