Hoppa till sidans innehåll

Rapport från Ryrsjöregattan

07 JUN 2022 14:06
I helgen, 4-5 juni, arrangerades den första Ryrsjöregattan sedan 2019 och det börjar äntligen kännas som att svensk rodd har kommit ut på andra sidan av pandemin.
  • Uppdaterad: 07 JUN 2022 14:06

Även om startfältet var märkbart mindre än innan pandemin, vilket framförallt märks av i de stora båtklasserna och motionärerna, så var det en fantastiskt positiv upplevelse att se alla roddare, ledare, arrangörer och domare på plats igen.
 
Hammarby reste med en trupp om nio roddare som varierar i ålder och erfarenhet från 15 till närmare 40 år, från elit till förstaårsroddare.
Först ut var Benoît och Ahmet i singelsculler herrar senior där de hamnade i samma försök. Ahmet rodde hem en komfortabel vinst framför Hugo Nerud (MRK) och de två tog sig vidare till A-final. Benoît fick svårt att hänga med i ett startfält med nästan bara landslagsroddare och blev tyvärr utslagen direkt utan möjlighet till uppsamling då ”dansk heatordning” tillämpades. I finalen tog Ahmet hem segern före Hugo Nerud (MRK) och Eskil Borgh (SRF) efter att ha gjort en stark forcering mellan 500 och 1500 meter genom en blåsig bana, varpå han kunde kontrollera loppet in i mål.
 
Clementina gjorde premiär på tävling i bana när hon rodde försök i singelsculler damer junior B. Clementina imponerade stort i sin singel och tog sig vidare till A-final med en tredjeplats. Tyvärr välte hon strax efter start i sin final och fick hjälp av räddningsbåten att ta sig in till bryggan igen och premiären slutade med DNF. Linus tur i singelsculler herrar junior B, vilket var en direktfinal med fem båtar anmälda. Tyvärr fick även Linus problem när en av årorna lossnade ur svirveln strax efter start. Han lyckades hålla sig kvar i båten och kunde få hjälp av räddningsbåten att sätta fast åran igen så att han kunde ro i mål långt efter övriga startfältet, men intrycken på land var att han inte såg ut att vara långsammare än konkurenterna. Nya tag imorgon då linus möter samma startfält igen.
  
Efter att ha fått på sig torra kläder, brutit ihop och samlat ihop sig igen var det nu dags för Clementina att ro dubbelsculler damer junior A tillsammans med Nina Jutterström (SIF). Även Rosie och Leonora skulle ro i det loppet, då de var den enda besättningen som var anmäld i dubbelsculler damer senior, och fick dispens att ro mot juniorerna istället. Det blev en kamp ända in till mållinjen mellan klubbkamraterna om andraplatsen och till slut var det Clementina och Nina som tog andraplatsen med Rosie och Leonora strax bakom. En välbehövligt bra avslutning på dagen för Clementina och Nina.
Sista loppet för dagen var herrarnas fyrsculler som utgjordes av Henrik, Benoît, Felix och Jonas. Jonas som kom till klubben på prova-på initiativet i vintras och har tränat med oss sedan dess, började ro i våras och gör tävlingspremiär. Fyra båtar kom till start och Hammarbys herrar rodde in på fjärde plats efter en bra insats sett till besättningens förutsättningar.
Söndag och chans till revansch och nya fina prestationer. Clementina är först ut och ror återigen in på tredje plats i försöket vilket tar henne till A-final. Den här gången går starten bättre i finalen trots betydligt blåsigare väder och Clementina hänger med fältet på ett bra sätt och går i mål på en sjätte plats.
Dubbelsculler master 1000m såg tre Hammarbybåtar på startlinjen med Benoît och Felix, Henrik och Jonas samt Rosie och Leonora. Det blev ett tajt lopp ända in på mållinjen igen där Felix och Benoit kom trea, Rosie och Leonora blev femma och Henrik och Jonas rodde in på sjätte och sista plats. Linus ror ett jättebra lopp i singelsculler HJB där han slåss om andraplatsen, men tyvärr missar med någon sekund. Men vilken revansch efter lördagens lopp! Clementina och Nina ror dubbelsculler DJA även idag och får starkt motstånd av äldre landslagsjuniorer men ror in på en tredje plats. Tjejerna upplever att både start och raceplan varit bättre än dagen innan och att de gjort positiva framsteg i sitt andra lopp tillsammans.
 
Landslagets roddare som rodde singelsculler på lördagen ror dubbelsculler på söndagen och Ahmet paras ihop med Mattias Johansson (MRK), precis som på Årungen. Den här gången får de till rodden tillsammans på ett bättre sätt och vinner klart före Emil Freudenthal och Hugo Nerud från (MRK). Benoît är sist ut, med singelsculler Master 1000m, och här får han ett betydligt roligare lopp än igår. Benoît är mitt i fältet och slåss om positioner hela loppet och tar sig i slutändan in på en tredje plats.
Det är en grupp trötta men glada roddare och ledare med många nya erfarenheter och lärdomar som rullar hem mot Stockholm och Jönköping. Hammarby Rodd tackar arrangören för en väl genomförd tävling och alla motståndare för bra lopp under helgen. Vi ses snart igen!
Skribent: Michael Helmer
E-post: Adressen Gömd
Hyr festlokal
 
Vaccinerad
 
 
 

instagram.com/hammarbyrodd

Postadress:
Hammarby IF Roddförening - Rodd
Alexandra Börjesson, Sankt Göransgatan 153 lgh 1315
11217 Stockholm

Besöksadress:
Sundstabacken 12
12030 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link