Gå till innehåll
Hammarby IF Roddförening
Hammarby IF Roddförening

Samlade nyheter 2005

Namn: Kim Andersson tar brons på roddmaskins-EM Länk till annan webbplats.

Publicerad: 03 DEC 2005 00:00

Uppdaterad: 25 OKT 2014 19:42

Rubrik på sidan: Kim Andersson tar brons på roddmaskins-EM

Ingress:

Att bestämma mig för att åka på EM på roddmaskin blev i september en riktig sporre att börja tävla igen. Den 3/12 i Köpenhamn, tre månaders intensiv träning. Innan hade jag tränat 3–4 gånger i veckan, nu blev det 5–6 pass.

Under det första riktiga intervallpasset skrek min kropp ”..du är över 50..sluta för….”, men det gjorde jag inte. Kroppen började vänja sig igen och jag kämpade vidare. Mitt stora stöd i allt detta var Maria Brandin. Jag föreslog henne att hon skulle vara med också och hon hoppade på tåget mot Köpenhamn.

Att vi valde att tävla på EM och inte hemma i Sverige beror på att i Sverige är tävlingssträckan 1000 meter och internationellt är det 2000 m, alltså den riktiga distansen.

Tävlingsdagen närmade sig och jag började bli nervös, skulle jag orka? Ja, men skulle tiden bli okey?

Jag åkte via Göteborg, Helsingborg till Köpenhamn. Baegsverds Roddklubb var arrangörer av evenemanget. Det var roddare från hela Europa och även ett lag från USA. 40 roddmaskiner och en jätteskärm där man kunde se alla fyrtio ”båtarna”. Vid sammanslagning av lopp hade båtarna olika färger och det var lätt att följa respektive lopp.

Vi var inte många från Sverige där men vi stöttade varandra och loppen rullade på. Marias lopp gick före mitt och hon gjorde en uppmärksammad comeback och blev tvåa på 7.04.

Och så var det dags! Min coach Fredrik Ludl talade lugnade och 5 4 3 2 1 ROW. Första tusen gick bra sedan hade jag en sämre femhundring för att sen komma igen på den sista. Jag blev trea, 6 meter till silvret, på tiden 7.48.8. Till Merete Boldt och guldet var det dock längre.

Under sista delen märktes min orutin av att tävla, jag kunde liksom inte spurta ordentligt. Jag var dock mycket nöjd och det var härligt att gå upp på prispallen (igen).

Det var jättekul att tävla igen och jag har nu långsiktiga planer, EM december 2006, troligen i Amsterdam, Scandinavia Open, i Köpenhamn januari 2007 och sedan VM i Boston februari 2007.

Speciellt tack till Maria Brandin för träningshjälp råd och dåd mm. Fredrik Ludl som coach mm. Bengt Spik Nilsson, Helsingborg, för logi, fixande av sponsring av färjebiljett och choklad, som ledare och chaufför.

1. Merete Boldt Danmark 7:33.1

2. Karon Philips Storbritanien 7:47.4

3. Kim Andersson Hammarby, Sverige 7:48.84. Birgit Schöler Danmark 7:53.85. Anna Bailley Storbritanien 7:58.16. Martin Claudin Danmark 8:25.87. Jocelyn Pilte Frankrike 9:43.68. Fanny Bonin Frankrike 9:50.9

Namn: Sprint-SM i Strömstad Länk till annan webbplats.

Publicerad: 17 SEP 2005 00:00

Uppdaterad: 25 OKT 2014 19:42

Rubrik på sidan: Sprint-SM i Strömstad

Ingress:

Sprint SM i Strömstad hade två Hammarbybåtar på startlinjen. Carl-Henrik Laurell och Rickard Glimmerdal rodde en dubbelsculler (2x) och kom på andra plats i B-finalen. Claës Friström och Jan Linder rodde i klassen tvåa utan (2-). Senast de deltog på ett SM var 32 år sedan. De lyckades inte ta en finalplats i det 11 lag starka startfältet. I klassen Masters var de 5 sekunder före fjolårets segrare i Masterscupen, Kungälv RK, i mål. I mastersloppen startar man med tidshandikap beroende på besättningens ålder och båttyp. Alla andra lag rodde i dubbelsculler (2x) och fick vänta 5 sekunder utöver åldershandikappet.Namn: Hammarbys första SM på 28 år! Länk till annan webbplats.

Publicerad: 20 AUG 2005 00:00

Uppdaterad: 25 OKT 2014 19:40

Rubrik på sidan: Hammarbys första SM på 28 år!

Ingress:

2005-08-13 1xHlv

Svenska mästerskapen 2005 avgjordes i år på hemmaplan i Farsta där det för ovanlighetens skull varken regnade eller blåste särskilt mycket. Under lördagen bjöds i stället på en lätt motvind och solsken på morgonen som sedan övergick till lätt medvind under eftermiddagen då finalpasset började. Riktigt bra förhållanden för rodd med andra ord.

Hammarbys deltagande bestod i två lättviktssinglar med Carl-Henrik Laurell och mig själv (Anders Johansson). Vi lottades i olika försöksheat där C-H tvingades till uppsamling efter en hård match med den blivande bronsmedaljören Jim Fröblom från SPIF. Själv fick jag en ganska behaglig resa till finalen där en riktigt bra start gjorde att jag kom loss från det övriga fältet redan efter ett par hundra meter. C-H fick en riktigt tuff lottning i sin uppsamling där både trean och fyran från SM 2004 hamnade. Trots en bra insats visade sig motståndet vara lite för tufft denna gången. Som premiärtävling i singel och med tanke på en hård bantning för att klara invägningen lovar insatsen gott för framtiden.

I finalen var det bara att köra direkt från början. Starten var inte riktigt lika bra som i försöket men ändå helt ok. Efter 250 m hade jag fått en båtlängd och redan här kändes det som det skulle gå vägen. Fram till 1000 m hade jag drygat ut till 3 båtlängder och efter en kortare uppgång så började avståndet att växa. 7:15 efter startkommandot var det klart och Hammarbys första SM-guld på 28 år var bärgat. Till slut blev det 12s marginal till tvåan Olof Jonmarker från SPIF så riktigt spännande blev det nog aldrig. Detta var mitt första individuella SM-tecken och lite speciellt kändes det ändå att lyckas.

2005-08-14 2x Hlv, 2xD, 4xH

Under söndagen så blåste en stadig motvind vilket gjorde att förutsättningarna för att göra bra tider inte fanns. Vinden var dock inte så stark att den gjorde det svårt tekniskt.

2xHlv


Anders Johansson och Thomas Grabs
Foto: Torgny Hjorth

Lättviktsdubbeln roddes av vår tyska import Thomas Grabs och mig själv. Under träningen inför SM hade vi insett att vår styrka låg i explosivitet och en hög toppfart men också vår svaghet i att vi inte riktig lyckats att hitta en kraftsparande teknik för att hålla i 2000 m. Taktiken att avgöra loppet så tidigt som möjligt var därmed självklar. Vi gick på för fullt från början och kom loss tidigt. Vi försökte hitta en bra rytm utan att riktigt lyckas, men loppet avgjordes tidigt som vi hoppats. Trots att vi tappade mycket kraft under andra halvan av loppet lyckades vi hålla förstaplatsen ända in med god marginal. Därmed var Hammarbys andra guld hemma.


Anders Johansson och Thomas Grabs
Foto: Jan Wallerius

2xD

Hammarbys deltagande bestod här av Natascha Marxmeier och Sara Grönberg. Motståndet i denna klass är det tuffaste tänkbara i systrarna Karlsson och då arrangörerna lagt både 4- och 2x på damsidan samma dag så valde de flesta klubbar att satsa på 4-. För Natascha var detta första tävlingen över 2000 m och främst ett tillfälle för att se och lära. Våra damer gjorde dock ett bra lopp utifrån förutsättningarna även om det inte riktigt räckte för att pressa systrarna från Strömstad i år.


Natascha Marxmeier och Sara Grönberg
Foto: Torgny Hjorth

4xH

SM:s sista herrlopp var 4x och de sista två veckorna hade vi tränat bra för detta loppet. Ett fullt startfält kom till start och SRF med två OS-finalister från 96 fick gälla som favoriter. Hög fart från början hade varit taktiken i alla lopp tidigare för att komma loss. Hög fart från början gällde här också men främst för att hänga med. Som den minst rutinerade besättningen i fältet så hade vi inte så hög målsättning. Vi gick ut stenhårt och ända fram till 700m höll vi ledningen. Upp till 1000m var vi med bra men sedan tröt krafterna. Mycket trötta men ändå ganska nöjda passerade vi mållinjen som fyra. Det kändes bra att iaf ha försökt och bakom oss hade vi storklubbar som Falkenberg och Mölndal. I båten satt Anders Johansson, Richard Glimmerdal, Carl-Henrik Laurell och Thomas Grabs


Från fören Anders Johansson, Richard Glimmerdal, Carl-Henrik Laurell och Thomas Grabs
Foto: Torgny Hjorth

Sammanfattning

Det känns kul att klubben är på framfart och det är bara att hoppas att vi kan hålla detta. Halva truppen på årets SM har kört färre än fem regattor så det finns alla förutsättningar för att årets resultat ska kunna förbättras. Med lite offensiv inställning och lite initiativförmåga går det att åstadkomma mycket. Nästa år plockar vi en av de stora båtarna också.Namn: Ryrsjön 2005 från åskådarplats Länk till annan webbplats.

Publicerad: 15 MAJ 2005 00:00

Uppdaterad: 25 OKT 2014 19:41

Rubrik på sidan: Ryrsjön 2005 från åskådarplats

Ingress:

Från åskådarplats, en mestadels i sol badande strand i Västra Götaland kan jag berätta att helgen varit fylld av framgångar och medaljer för Hammarby.
Efter en sen ankomst på fredagen var alla ute och kände på vattnet i skymningen. Lördagen bjöd på sol och ömsom blåst emot och ömsom stilla vatten.
Sara Grönberg som rodde Scullerfyra, kombination med, HIF, SRF, Kungälv och MRK rodde in på andraplats efter Strömstad/Falkenberg.
Herman Hjorth tog sig till final i junior B klassen 1000m liksom Christian Dryden som debuterade som senior. I finalen låg Herman efter täten genom loppet men knappade in efter 750m och gick om tvåan straxt innan mål. Kungälvs roddare blev dock för svår.
Efter båtjustering av var det dags för Masters Dubbelsculler herrar där Tomas tog tredjeplatsen i en singel enligt någon märklig regel jag ännu ej lärt mig.
För Christian gick det också bra bägge dagarna, han var inte lika mycket efter som tvåan i damsingelfinalen var efter segrande Frida Svensson.
Anders ställde upp i tungviktsklassen bägge dagarna med hemligt resultat från lördagen. Anders lopp på söndagen gick dock bättre än lördagens kan avslöjas. En andraplats efter Lassi Karonen.
En överbliven plats i damsingel avgjorde att Sara tävlade på söndagen hon rodde in på en tredjeplats. Hermans tog sig lätt till final på söndagen. Finalen bjöd dock en smula tuffare motstånd än dagen innan. Det blev silver till slut med samma Kungälvare som etta.
Totalt blev skörden Tre silver, tre brons om jag räknar rätt.

/Torgny Hjorth


Anders Johansson.
Foto: Torgny Hjorth


Christian Dryden.
Foto: Torgny Hjorth


Herman Hjorth.
Foto: Torgny Hjorth


Tomas Ericsson.
Foto: Torgny Hjorth


Pristagare Singel Damer.
Foto: Torgny Hjorth


Pristagare Singel Herrar Junior B.
Foto: Torgny HjorthNamn: Knallerodden i Borås 2005 Länk till annan webbplats.

Publicerad: 01 MAJ 2005 00:00

Uppdaterad: 25 OKT 2014 19:41

Rubrik på sidan: Knallerodden i Borås 2005

Ingress:

På valborgsmässoafton tilldrogs sig långdistansregattan 2005 "knallerodden" på Öresjö i Borås. För Hammarbys del med utmärkta resultat. Banan, 5,5km, var lagd i en triangel på sjön. Många hann ikapp varandra efter intervallstarten vilket gjorde det stundtals trångt om saligheten vid rundningsmärkena, publiken fick dessvärre inte tillfälle att se detta. Bilderna visar när Anders Johansson sätter fart mot målgång efter sista rundningsmärket och Herman Hjorth när han tar sig runt på samma ställe. Anders vann sin klass på tiden 22:20, 46 sekunder före tvåan.
Herman Hjorth hade inga motståndare i sin egen klass, junior B, så han fann dessa i Junior A klassen där han rodde in på en 7:e plats på tiden 24:29. Bra jobbat av bägge.
Snabbaste tiden runt banan av damerna, hade Frida Svensson. Tid 23:08. Bland herrarna hade Lassi Karonen snabbaste tiden på 21min blankt.


Anders Johansson
Foto: Torgny Hjorth


Herman Hjorth
Foto: Torgny Hjorth


Frida Svensson
Foto: Torgny HjorthNamn: Head of the River Race Länk till annan webbplats.

Publicerad: 17 MAR 2005 00:00

Uppdaterad: 25 OKT 2014 19:41

Rubrik på sidan: Head of the River Race

Ingress:

För 5 året i rad deltog Mölndal i HORR på Themsen och då det i år var lite svårt att mönstra en full besättning fick jag förmånen att hoppa in. Under mina studieår på Chalmers tävlade jag för Mölndal och för min del blev detta tredje HORR. Tävlingen avgörs på Themsen mellan broarna i Mortlake och Putney (6700 m) vilket är samma sträcka som The Boat Race (Oxford vs Cambridge) fast i omvänd riktning (detta för att tiderna inte skall kunna jämföras).

Då isen i år varit ovanligt svårsmält hemma i Sverige hade inte någon i båten kunnat ro på vattnet innan tävlingen. Det enda vi kunde träna innan loppet var då vi testade den inhyrda åttan med cox (Will) på kvällen innan loppet. Förutsättningarna var med andra ord inte dom bästa. När det dessutom visade sig att åttan vi hyrt var bogriggad fick jag hoppa in som stråk för första gången i MRK:s dräkt. En spännande upplevelse.

London bjöd på ett fantastiskt väder under tävlingsdagen och då de 420 åttorna (antalet begränsas av tidvattnet) lade upp sig i startordning strålade solen och det var 20 grader varmt. Detta vill inte säga lite i ett land där det regnar i snitt 365 dagar per år. Will visade sig vara en mycket kompetent cox. Att finna bästa linjen på en tidvattenpåverkad flod är en hel vetenskap och Will som normalt styr Imperial Medical University första dambesättning såg till att vi slog deras första herrlag med ett par sekunder. Lagen startar med 10 sekunders mellanrum och med starnummer 197 bar det iväg i 34 takt. Då Hammmersmith bridge passerades hade vi rott förbi 196 och närmade oss 195 samtidigt som vi drygade ut till 198 och vi kände oss starka. Det återstår dock halva loppet i det här läget, en sak som gärna glöms bort från föregående år. Will skrek sig hes under den andra halvan av loppet samtidigt som vi slet ont. Utan någon tempoträning i båt innan loppet var det dock svårt att håll ihop tekniken på slutet. Tillslut nådde vi alla fall målet och vi lyckades trots allt presstera skaplig rodd hela vägen in och även om vi inte riktigt rådde på Leander (som i vanlig ordning vann) blev facit plats 172. Inte riktigt i nivå med vad vi gjorde första året (109) men en negativ trend var i alla fall bruten där MRK senast inte var bland de 300 första.

Efter en bankett i god Möndalsanda var det bara att sätta sig på flyget hem och smälta årets intryck från världens största roddlopp där nära 4000 roddare och styrmän är på vattnet samtidigt.

Text: Anders Johansson


Anders Johansson stråkar MölndalsåttanNamn: Framgångar för juniorerna i Jönköping Länk till annan webbplats.

Publicerad: 12 MAR 2005 00:00

Uppdaterad: 25 OKT 2014 19:39

Rubrik på sidan: Framgångar för juniorerna i Jönköping

Ingress: Svenska Inomhusrodden avslutades 12 Mars i Jönköping med lysande resultat från Hammarbys juniorer.

Svenska Inomhusrodden avslutades 12 Mars i Jönköping med lysande resultat från Hammarbys juniorer. Hammarby ställde upp med ett 4 man starkt ungdomslag; Tedde Wahlin, Olof Ringmar, Max Lindén och Herman Hjorth. Redan i försöken visade Tedde var skåpet skulle stå och gick först i mål, relativt oberörd på tiden 3.19.8. Herman och Max tog sig till final i mellanklungan på 3:28.5 resp 3.28.9. Olof missade finalen med två sekunder och fick fortsätta dagen med att titta på finalfighten istället.

I finalen höll Tedde, i ett jämnt lopp, undan hela vägen och gick ohotad i mål på tiden 3.18.4 Max fick fightas med Martin Röstin, Lilla Edet, om andraplatsen men kunde ta hem den till slut med tiden 3.22.0. Herman hade en tung väg till sin femteplats på tiden 3.29.7.


Stolta medaljörer. Från vänster Tedde Wahlin och Max Lindén.
Foto: Torgny Hjorth

I skuggan av grabbarnas fina prestationer, Frida Svenssons vinst och Lassi Karonens nya svenska rekord, avlöpte den moraliska finalen på bakgården med Tomas Ericsson och undertecknad (debutant) i motionsklassen och hamnade på 6:e resp 7:e plats.

Resultatlista

Placering

Roddare

Tid

1

Tedde Wahlin

3:18,4

2

Max Lindén

3:22,0

5

Herman Hjorth

3:29,7


Olof Ringmar

2 sekunder från finalplats

På Concepts rankinglista för 16 åringar hade Teddes tid räckt till en sjätteplats i världen.Publicerad: 2022-12-27

Senast uppdaterad: 2022-12-27

Författare: Henrik Persson

Sponsorer