Gå till innehåll
Hammarby IF Roddförening
Hammarby IF Roddförening

Samlade nyheter 2021

Namn: Nya klubbmästare korade Länk till annan webbplats.

Publicerad: 15 NOV 2021 09:09

Uppdaterad: 15 NOV 2021 09:09

Rubrik på sidan: Nya klubbmästare korade

Ingress: Hammarby Rodds klubbmästerskap avgjordes igår, och nya klubbmästare är Leonora Gašpar och Benoît Dessirier!

Tävlingsformatet var matchracing över 300m, där alla mötte alla och vinnarna var den båt med flest loppvinster. Leonora och Benoît vann alla sina fem lopp. Deltog gjorde fem mixeddubblar, och en M1x. Efteråt bjöds det på grillade hamburgare, fika och varma drycker. När tävling och sociala aktiviteter var klara tog prova-på-dagen vid. Med detta avslutades också, för andra året i rad, en coronapräglad säsong.

Resultat

1 Leonora Gašpar, Benoît Dessirier 5 vinster

2 Alexandra Börjesson, Henrik Persson 4

3 Rosie Russell, Linus Gerhardson 3

4= Matilda Orsi, Johan Söderström 1

4= Daniel Gerhardson 1

4= Andrea Fiene, Mats Eriksson 1Namn: Prova-på-dag söndag 14/11 Länk till annan webbplats.

Publicerad: 08 NOV 2021 06:30

Uppdaterad: 08 NOV 2021 06:30

Rubrik på sidan: Prova-på-dag söndag 14/11

Ingress: Vintersäsongen har dragit igång på Hammarby Rodd och vi bjuder nu in till en prova-på-dag söndagen den 14 november, för att ge fler möjligheten att upptäcka vår fantastiska idrott och ansluta till oss i vinter.

Vi söker dig som vill bli en del av vår förening, vill träna 3-4 gånger per vecka och kan tänka dig att lära dig ro på vattnet i vår. Du är 15 år eller äldre. Träningen som bedrivs under vinterhalvåret är både grenspecifik – såsom roddmaskinsintervaller – och allmän, t ex cirkelträning och konditionsträning. För att kunna testa om detta är något för dig så anordnar vi ett prova-på-tillfälle. Passet kommer innehålla en introduktion till roddmaskinsträning, cirkelträning och rodd i breda och väldigt stabila båtar.

Tider:

 • 12:00-13:30
 • 12:30-14:00
 • 13:00-14:30
 • 13:30-15:00

Anmälan: https://forms.gle/Zqw4ghgWUuUnqpgm6 Länk till annan webbplats.
Det finns ett begränsat antal platser. Först till kvarn.

Pris: 100 kr. Information om hur du betalar fås när din plats blivit bekräftad.

Om du har några frågor, eller om du vill börja hos oss direkt utan att vara med på prova-på-dagen, kontakta kurs@hammarbyrodd.se.Namn: Mellan Broarna Länk till annan webbplats.

Publicerad: 31 OKT 2021 11:45

Uppdaterad: 10 FEB 2022 11:48

Rubrik på sidan: Mellan Broarna

Ingress: Sista tävlingen för året mot andra klubbar, och också avslutningen av Höstregattaserien var 3km långa Mellan Broarna i Stockholm.

Loppet arrangeras av Stockholms RF på Djurgårdsbrunnskanalen och Djurgårdsbrunnsviken. Broarna som loppet går mellan är Lilla Sjötullsbron vid östra (Norra) Djurgården, och Djurgårdsbron… trodde alla. För lagom till slutspurten av loppet, 400m innan målgången brukar vara, och också skulle vara enligt tävlings-PM, så ljöd måltutan till i stort sett allas förvåning. Till skillnad från helgen innan på Brunnsviken så var tävlingsförhållandena här perfekta, med spegelblankt vatten.

Från Hammarby ställde två båtar upp. En herrscullerfyra med Henrik Persson, Anders Haulin, Johan Söderström och Nik Pivac, och en damdubbel med Vanja Dobrich och Clementina Orsi. Bäst gick det för herrarna som hade tredje snabbaste tid, men efter handikappberäkning kom på sjundeplats av 19 båtar. Vann gjorde de nyblivna kustroddsvärldsmästarna Dennis Gustavsson och Eskil Borgh (M2x).

Resultat

Öppen klass handikapp 3000m (19 båtar)

1 Höganäs, Stockholm M2x Dennis Gustavsson, Eskil Borgh 158,8% (09:31,9)

7 Hammarby Rodd M4x Henrik Persson, Anders Haulin, Johan Söderström, Nik Pivac 173,1% (09:34,8)

18 Hammarby Rodd W2x Vanja Dobrich, Clementina Orsi 230,9% (15:17,0)Namn: Insamlingsmålet uppnått Länk till annan webbplats.

Publicerad: 28 OKT 2021 12:48

Uppdaterad: 28 OKT 2021 12:48

Rubrik på sidan: Insamlingsmålet uppnått

Ingress: Tack till alla generösa vänner till Hammarby Rodd som bidragit till vår kampanj för en ny båt som Ahmet Rapi ska tävla i!

Genom 83 donatorer har vi nu nått vår målsättning om 40 000 kr för att finansiera båten samt fått ett litet överskott som oavkortat går till Ahmet och hans bror och tävlingspartner Rubens kostnader för träning och tävling med Hammarby.


Ahmet och andra elitaktiva kommer även i framtiden behöva stöd för deras tävlings- och träningskostnader såsom internationella deltagaravgifter, resor och boende vilket krävs för att upprätthålla en satsning på elitnivå, håll utkik efter fler nyheter om Ahmet på hans egna och Hammarby Rodds sociala medier!

Vill du även i fortsättningen stödja Hammarby Rodd och dess elitaktiva kan du kontakta info@hammarbyrodd.se. Vi uppskattar bidrag stora som små till alla delar av vår verksamhet.Namn: Brunnsviken Buoys Länk till annan webbplats.

Publicerad: 24 OKT 2021 11:41

Uppdaterad: 10 FEB 2022 11:44

Rubrik på sidan: Brunnsviken Buoys

Ingress: Andra loppet i höstregattaserien var Akademiska RF:s tävling Brunnsviken Buoys, på Brunnsviken.

Den fyra kilometer långa banan är lite som en triangel, eller bumerang, där man måste göra en U-sväng efter halva vägen. Årets upplaga var en sällsynt blåsig tillställning där det gick vita gäss på vattnet, och var medvind första halvan och motvind andra halvan. Med två loppomgångar med två timmars mellanrum gavs chansen att tävla två gånger. Det tog alla de sex närvarande hammarbyarna tillvara på.

På förmiddagen rodde två mixed-2x (Johan Söderström/Julia Olsson och Henrik Persson/Clementina Orsi) och en dam-2x (Vanja Dobrich/Leonora Gašpar). På eftermiddagen blåste det ännu mer, och damerna rodde en scullerfyra och herrarna en dubbel. Högst placerade Hammarbybåten blev dubbelscullern med Henrik och Johan, som kom elva av tjugoen båtar. Brunnsviken Buoys var tävlingsdebut för Julia och Clementina.

Resultat

Öppen klass handikapp 4000m (21 båtar)

1 Helsingborg/Akademiska M2- Gustav Arvidsson, Erik Bröte 74,9% (16:35,4)

11 Hammarby Rodd M2x Henrik Persson, Johan Söderström 64,5% (18:38,4)

15 Hammarby Rodd X2x Johan Söderström, Julia Olsson 62,2% (20:17,0)

18 Hammarby Rodd X2x Henrik Persson, Clementina Orsi 58,3% (21:39,0)

19 Hammarby Rodd W2x Vanja Dobrich, Leonora Gašpar 53,3% (24:47,8)

20 Hammarby Rodd W4x Vanja Dobrich, Clementina Orsi, Julia Olsson, Leonora Gašpar 52,8% (23:00,5)Namn: Head of Fyris Länk till annan webbplats.

Publicerad: 17 OKT 2021 11:38

Uppdaterad: 10 FEB 2022 11:41

Rubrik på sidan: Head of Fyris

Ingress: Första loppet i höstregattaserien var tre kilometer långa Head of Fyris på Fyrisån söder om Uppsala, som arrangerades av UARS.

Alla tre loppen i serien är headraces där båtarna startar en i taget, och alla båtar, oavsett båtklass, tävlar mot varandra enligt ett handikappsystem. Hammarby tävlade med sju glada roddare i tre båtar: Henrik, Vanja, Nik och Leonora i en Mixed-4x; Rosie och Benoît i Mixed-2, och Johan i en singel. Bäst gick det för Johan i singeln, som kom sexa av sjutton båtar. Dubbeln kom sjua och scullerfyran elva. I höstregattaserien tävlar alla båtar, oavsett båtklass, mot varandra enligt ett handikappsystem.

Resultat

Öppen klass handikapp 3000m (17 båtar)

1 Akademiska RF M2- Erik Bröte, Jonas Richter 121,3% (11:10,6)

6 Hammarby Rodd M1x Johan Söderström 129,3% (12:38,1)

7 Hammarby Rodd X2x Rosie Russell, Benoît Dessirier 134,0% (12:42,0)

11 Hammarby Rodd X4x Henrik Persson, Vanja Dobrich, Nik Pivac, Leonora Gašpar 136,4% (11:52,0)Namn: Stöd Ahmets satsning mot världstoppen! Länk till annan webbplats.

Publicerad: 11 OKT 2021 17:55

Uppdaterad: 11 OKT 2021 17:55

Rubrik på sidan: Stöd Ahmets satsning mot världstoppen!

Ingress: Hammarby Rodd och Ahmet Rapi behöver din hjälp att stödja en ung roddares satsning mot VM-guld.

Ahmet är en 23 år gammal Hammarbyroddare som sedan han blev senior skördat framgångar med 9 SM-guld och 5 andra SM-medaljer, därtill tog han 4 SM-guld som junior. Under SM i slutet av augusti tog han 2 guld och ytterligare 2 medaljer, tidigare i år vann han även både Sprint-SM och SM i kustrodd; och i juni gjorde han debut i roddens toppskikt genom två starter i världscupen.

Ahmet är en uppskattad lagkamrat och ledare som alltid finner tid att engagera sig i roddsporten som ledare för ungdomar, coach till motionärer och en sparringpartner till tävlingsroddare som alltid hittar sätt att pusha sig själv och andra längre. Ahmet har tidigare i år uppmärksammats för sina insatser med stipendium från Svensk Rodds stödorganisation vilket varit väldigt uppskattat då han bekostar större delen av sitt tävlande själv och gör stora uppoffringar för att kunna konkurrera i toppen.

Ahmet gjorde fina internationella resultat i världscupen och kom till A-final där han blev sexa. I den hårda konkurrensen är det material som Hammarby haft till förfogande dock inte tillräckligt vasst för att nå ikapp bättre finansierade roddare från större roddnationer.

Hammarby Rodd har drabbats hårt av pandemin då vår eventverksamhet, som är en viktig inkomstkälla, behövt ligga på is och vår finansiella situation inte tillåter några stora utgifter. Klubben har nu en möjlighet att köpa en båt som passar Ahmet och kan hjälpa honom att nå nästa nivå och då båten kostar 109 000 kr vill klubben nu be om er hjälp för att finansiera 40 000 kr av denna kostnad.

Ahmet och Hammarby Rodd vore därför oerhört tacksamma om du kunde avvara ett belopp, litet eller stort, för att hjälpa till att bekosta detta inköp och representera Sverige i roddeliten!

Skänk ditt bidrag till Hammarby Rodds plusgiro 193213-6 eller genom swish till 123 08 07 800 senast den 30 november 2021. Märk gärna bidraget med “Båt 2021” eller ett namnförslag till båten. För frågor om kampanjen, eller om du vill bidra till Ahmet eller klubben på något annat vis, kontakta info@hammarbyrodd.se

Se mer av Ahmet på hans instagram: www.instagram.com/ahmet_rapi Länk till annan webbplats.

Vänligen

Hammarby Rodd och Ahmet RapiNamn: Leksand Rowing Race Länk till annan webbplats.

Publicerad: 03 OKT 2021 11:35

Uppdaterad: 10 FEB 2022 11:37

Rubrik på sidan: Leksand Rowing Race

Ingress: I år fick vi åka upp igen till vackra Siljansbygden och tävla i Leksand Rowing Race, efter tävlingen hade coronauppehåll 2020.

Hammarby Rodd ställde upp med en mix2x, med Rosie Russell och Benoît Dessirier, och en Mixed-4x, med Henrik Persson, Emma Söderman, Vanja Dobrich och Leonora Gašpar. Loppet var blåsigt och vågigt, med stark sydlig vind som gjorde det svårrott på de långa raksträckorna. Starten blev också uppflyttad 1 km, vilket gjorde loppet ”bara” 7 km långt. Resultaten var inget att skriva hem om.

På Brudpigas hemsida finns resultatlistor från och med 2007, och för första gången så stod varken Brudpiga eller SRF högst upp i resultatlistan för mixed-2x, då Vaxholms Alma Lindberg (junior) och Anders Backéus vann. Tyvärr blev det ingen fest på kvällen, men den är säkert tillbaka nästa år.

Resultat

2x/4x/8+ Öppen klass 7000m (8 båtar)

1 Brudpiga RK M8+ 27:11

6 Hammarby Rodd X4x Henrik Persson, Emma Söderman, Vanja Dobrich, Leonora Gašpar 32:16

2x Mixed 7000m (12 båtar)

1 Vaxholms RF Alma Lindberg, Anders Backéus 29:10

8 Hammarby Rodd Rosie Russell, Benoît Dessirier 31:38Namn: Tre guld på Svenska mästerskapen Länk till annan webbplats.

Publicerad: 01 SEP 2021 11:31

Uppdaterad: 10 FEB 2022 11:34

Rubrik på sidan: Tre guld på Svenska mästerskapen

Ingress: SM avgjordes sista helgen i augusti på Ryrsjön i Lilla Edet. Det blev ett väldigt lyckat SM för Hammarbys del, med två SM-guld, JSM-guld, SM-silver, SM-brons och många fina prestationer!

SM avgjordes sista helgen i augusti, på ett för fredagen mycket blåsigt och kylslaget Ryrsjön i Lilla Edet. Det blev dubbla SM-guld och SM-brons för Hammarby Rodd inom 40 min på den första mästerskapsdagen. Ahmet Rapi blev svensk mästare i singelsculler lättvikt! Direkt efter målgång rodde han upp till start och tog brons i öppna klassen, bland alla tungviktare. Theodor Fritsch blev svensk juniormästare i singelsculler för andra gången i rad! Theo, tillsammans med Ruben Rapi rodde direkt efter det enkelårstvåa och där kom de på tredjeplats (tyvärr för få deltagare för att få medalj).

Det blev SM-silver till Yves Wuilmart, Theo Fritsch, Ruben Rapi och Ahmet Rapi i scullerfyra på SM:s andra dag. De gjorde en superspurt i finalen men lyckades bara nästan komma ikapp vinnande Mölndal. Det var dagens enda tävlande Hammarbybåt. Imorgon avslutas mästerskapen för vår del med dubbelsculler och åtta, samt förbundsmästerskap i junior C-singel. Alla loppen är för Hammarbyherrar.

Även på den sista mästerskapsdagen blev det SM-guld, denna gång till Ruben och Ahmet Rapi i dubbelsculler. I år har de blivit svenska mästare i den båtklassen i sprint, kustrodd och normal distans. En fantastisk prestation! Linus Gerhardson gjorde mästerskapsdebut på vattnet med finfin fjärdeplats i singel herrar junior C. Hammarby var också en av bara sex klubbar som hade en åtta med på SM. En femte och sista plats blev det i herrfinalen. Sammanfattningsvis blev det ett väldigt lyckat SM för Hammarbys del, med två SM-guld, JSM-guld, SM-silver, SM-brons och många fina prestationer! Nästa år hoppas vi på att ha damer med på startlinjen igen.

Resultat

SM, 1x Herr Sen Lättv. 2000m (6 båtar)

1 Hammarby Rodd Ahmet Rapi 07:09,8

JSM, 1x Herr Jun A 2000m

Final A (6 båtar)

1 Hammarby Rodd Theodor Fritsch 07:20,8

SM, 1x Herr Sen 2000m

Final A (6 båtar)

1 Stockholms RF Eskil Borgh 06:55,5

3 Hammarby Rodd Ahmet Rapi 06:56,9

SM, 2- Herr Sen 2000m

Final (6 båtar)

1 Mölndals RK Elliot Moran, Mattias Johansson 06:39,9

3 Hammarby Rodd Ruben Rapi, Theodor Fritsch 06:43,1

SM, 4x Herr Sen 2000m (6 båtar)

1 Mölndals RK 05:54,8

2 Hammarby Rodd Yves Wuilmart, Theodor Fritsch, Ruben Rapi, Ahmet Rapi 05:56,6

SM, 2x Herr Sen 2000m

Final A (6 båtar)

1 Hammarby Rodd Ruben Rapi, Ahmet Rapi 06:26,4

FM, 1x Herr Jun C 500m (6 båtar)

1 Mölndals RK Levi Lundberg 01:51,2

4 Hammarby Rodd Linus Gerhardson 02:09,9

SM, 8+ Herr Sen 2000m (5 båtar)

1 Mölndals RK 05:40,2

5 Hammarby Rodd Anders Joelsson, Daniel Gerhardson, Johan Söderström, Henrik Persson, Theodor Fritsch, Nik Pivac, Ahmet Rapi, Ruben Rapi, x Benoît Dessirier 06:07,0Namn: Hammarbyroddare på Junior-VM Länk till annan webbplats.

Publicerad: 17 AUG 2021 11:24

Uppdaterad: 10 FEB 2022 11:28

Rubrik på sidan: Hammarbyroddare på Junior-VM

Ingress: Sverige hade två besättningar med på Junior-VM, där Hammarbys Theodor Fritsch i singelsculler var den ena.

Tävlingen gick i bulgariska Plovdiv, och det var gassande sol och stekhett hela veckan. Alla tävlingslopp var förlagda till förmiddagen, utom söndagens A- och B-finaler, då det på eftermiddagarna var 35-38 grader i skuggan. I Theos försök var det två båtar som hängde av de andra tidigt, varför han sparade på krafterna lite och rodde in på en fjärdeplats.

I uppsamlingen var det topp två som gällde för att gå till semifinal A/B. Theo kom iväg bra i starten och efter cirka 700m låg han trea och hade två båtlängder upp till ledande Kroatien och 1,5 båtlängd till Turkiet, vilket höll sig fram till spurten. Vid 300m kvar började Theo knapra in på andraplatsen, och vid 250m la han in en riktig rökarspurt och var ikapp och förbi turken på bara drygt 100m.

I semifinalen höll fyra båtar högre fart än de andra, och Theo var inte en av dem, så han sparade istället krafterna till B-finalen. I B-finalen slog han en båt och blev femma, en bit från fjärdeplatsen. Slutplaceringen, en elfteplats, i singelsculler på ett Junior-VM är riktigt bra jobbat!

Resultat

1x Herr Jun A 2000m

Final B (6 båtar)

1 Nederländerna Lucas Keijzer 07:06,7

5 Sverige Theodor Fritsch (HIF) 07:20,0Namn: SM-guld på Kustrodds-SM Länk till annan webbplats.

Publicerad: 02 AUG 2021 11:21

Uppdaterad: 10 FEB 2022 11:24

Rubrik på sidan: SM-guld på Kustrodds-SM

Ingress: Kustrodds-SM/NM avgjordes i Helsingborg i månadsskiftet juli/augusti.

Nordiska mästerskapen var en öppen tävling, där de svenska besättningarna också deltog i SM. Hammarby hade en båt med i mästerskapen, en herrdubbel med bröderna Ahmet och Ruben Rapi. De blev tvåa i sitt lopp över 6000m efter en mycket meriterad båt (kust-VM-guld bl.a.) från Berliner RC, vilket betydde NM-silver, men framförallt SM-guld!. Skåneklubbarna Helsingborg och Höganäs tog silver respektive brons. Bröderna Rapi är nu regerande svenska mästare i dubbelsculler på vanlig distans (2000m), sprint OCH i kustrodd. En fantastisk prestation!

Resultat

NM, 2x Herr Sen 6000m (11 båtar)

1 Berliner RC Felix Braband, Eduardo Linares Ruiz 24:52

2 Hammarby Rodd Ahmet Rapi, Ruben Rapi 26:09

SM, 2x Herr Sen 6000m (5 båtar)

1 Hammarby Rodd Ahmet Rapi, Ruben Rapi 26:09Namn: Dubbla guld på Sprint-SM Länk till annan webbplats.

Publicerad: 19 JUL 2021 11:18

Uppdaterad: 10 FEB 2022 11:20

Rubrik på sidan: Dubbla guld på Sprint-SM

Ingress: Hammarby ställde upp med tre roddare i två klasser, och det blev fantastiskt utdelning, med dubbla SM-guld.

Årets sprint-SM skulle egentligen hållits på SM-veckan i Halmstad, men tävlingen blev inställd. Istället togs ett sent beslut att hålla den några veckor senare på Hjälmsjön, istället för fullängdstävlingen Hjälmsjöregattan. Hammarby ställde upp med tre roddare i två klasser, och det blev fantastiskt utdelning, med dubbla SM-guld. Först vann lättviktaren Ahmet Rapi den öppna herrsingelklassen, mot alla tungviktare. Och en timme senare vann Ahmet och bror Ruben Rapi ett solklart guld i dubbelscullern. Felix Broberg rodde också singel, men blev utslagen i uppsamlingen. Sammanfattningsvis en solig och varm kanondag som alla närvarande tillbringade så mycket som möjligt i skuggan.

Resultat

SM, 1x Herr Sen 500m

Uppsamling (6 båtar)

1 Helsingborgs RK Gustav Arvidsson 01:48,2

5 Hammarby Rodd Felix Broberg 02:02,6

Final (6 båtar)

1 Hammarby Rodd Ahmet Rapi 01:43,2

SM, 2x Herr Sen 500m (6 båtar)

1 Hammarby Rodd Ahmet Rapi, Ruben Rapi 01:38,5Namn: Hammarbyare på U23-VM Länk till annan webbplats.

Publicerad: 14 JUL 2021 11:16

Uppdaterad: 10 FEB 2022 11:18

Rubrik på sidan: Hammarbyare på U23-VM

Ingress: Hammarbys Ruben Rapi blev uttagen till U23-VM i för Roddsverige välbekanta Račice i Tjeckien.

Han rodde dubbelsculler tillsammans med Hugo Nerud från Mölndals RK, och uttagningen skedde medelst matrix och singellopp fem veckor tidigare. Träningen gick bra, men under mästerskapet fick de inte riktigt till flytet. De blev fyra i C-finalen och sextonde totalt, av tjugo båtar.

Resultat

2x Herr U23 2000m

Final C (6 båtar)

1 Moldavien Alexandru Masnic, Alexandr Bulat 06:24,6

4 Sverige Ruben Rapi (HIF), Hugo Nerud 06:35,7Namn: Row(East) på Magelungen Länk till annan webbplats.

Publicerad: 20 JUN 2021 11:12

Uppdaterad: 10 FEB 2022 11:15

Rubrik på sidan: Row(East) på Magelungen

Ingress: På grund av coronapandemin så ställdes det tänkta nordiska juniormästerskapet och Farstarodden in. Istället hölls en distriktstävling inom ÖRDF, Row(East), på Magelungen.

Från Hammarby deltog bara en roddare, junioren Theodor Fritsch, i singel. Han vann herrseniorsingeln (fem båtar), och kom i sin singel tvåa i herrarnas juniordubbel (fyra båtar).

Resultat

1x Herr Sen 2000m (5 båtar)

1 Hammarby Rodd Theodor Fritsch 07:17,0

2x Herr Jun A 2000m (4 båtar)

1 Göteborgs RK/Kungälv Albin Alami, Simon Karlsson 07:16,2

2 Hammarby Rodd Theodor Fritsch (1x) 07:21,5Namn: Ahmet Rapi tilldelas Årslavarnas stipendium Länk till annan webbplats.

Publicerad: 11 JUN 2021 09:43

Uppdaterad: 11 JUN 2021 09:43

Rubrik på sidan: Ahmet Rapi tilldelas Årslavarnas stipendium

Ingress: För sin imponerande start på säsongen och sin lovande framtid har Hammarby Rodds Ahmet Rapi har tilldelats sällskapet Årslavarnas stipendium 2021 om 20.000 kr.

Sällskapet Årslavarna är en kamratförening av roddare och roddsympatisörer med ändamålet att ekonomiskt stödja svensk tävlingsrodd på elitnivå. Vill du också vara med och stödja svenska elitroddare? Bli medlem i Årslavarna! Det kostar bara 100 kr/år, eller 1000 kr för livslångt medlemskap. Se mer på: https://sites.google.com/site/arslavarna/home Länk till annan webbplats.Namn: Världscupfinal för Ahmet Länk till annan webbplats.

Publicerad: 08 JUN 2021 11:00

Uppdaterad: 10 FEB 2022 11:06

Rubrik på sidan: Världscupfinal för Ahmet

Ingress: Efter ett kortare träningsläger efter andra världscupen så var det dags för Ahmet Rapi att ro World Cup III i Sabaudia, söder om Rom.

På morgonens försök sparade han på krafterna, för att istället satsa allt på eftermiddagens uppsamling. I uppsamlingen fick Ahmet en bra start och hittade ett bekvämt tempo, och efter 1000m började han och norrmannen glida ifrån de andra, för att bara kontrollera loppet de sista 300 meter. Därmed var Ahmet i sin första A-final på seniornivå i en internationell regatta.

Han gjorde ett modigt lopp i finalen, där han spände bågen och gick för medaljerna. Det räckte inte hela vägen, och mot slutet tröttnade han lite, och rodde i mål på en sjätteplats, 7,7 sekunder från pallen. Friskt vågat, hälften vunnet! Detta var en av endast två internationella A-finaler under året för svenska landslagsroddare.

Resultat

1x Herr Sen Lättv. 2000m

Final A (6 båtar)

1 Italien Niels Torre 06:59,6

6 Sverige Ahmet Rapi (HIF) 07:14,8Namn: Lennart Nymans pris till roddledare Länk till annan webbplats.

Publicerad: 26 MAJ 2021 13:14

Uppdaterad: 26 MAJ 2021 13:14

Rubrik på sidan: Lennart Nymans pris till roddledare

Ingress: Lennart Nymans pris har år 2020 tilldelats Hammarby Rodds Michael Helmer. Priset delas ut av Hammarby IF till en ledare i en Hammarbyförening som har gjort värdefulla insatser under året.

Vid Hammarby IF Alliansförenings årsmöte igår låg en hel del fokus på rodden. Roddföreningen är med sina 250 medlemmar bara en liten del av stora Hammarby IF som har ca 25 000 medlemmar, men rodden har av tradition en stark roll i föreningen, bland annat eftersom det var med rodd allting började.

Mötet inleddes med att Lennart Nymans pris delades ut. Priset, som utöver äran även innefattar en check på 15.000:-, delas ut till minne av Sveriges första förbundskapten i fotboll, tillika Hammarby IF:s ordförande under 25 års tid. Priset delas ut till en ledare i en Hammarbyförening som har gjort värdefulla insatser under året. För år 2020 delade alliansföreningens ordförande Henrik Appelqvist ut priset till Michael Helmer från Hammarby Rodd. Detta med följande motivering från rodden:

”Michael har sedan han gick med i Hammarby Rodd gradvis tagit ett allt större ansvar och är nu djupt involverad i alla delar av verksamheten, men specifikt är han idag centralgestalten i vår idrottsliga verksamhet. Michael planerar, leder och utvärderar vår samlade idrottsliga verksamhet på ett föredömligt sätt. Inte nog med att han själv som huvudtränare och roddchef coachar medlemmar på alla nivåer, han hjälper även till att utveckla nya ledare i föreningen samtidigt som han själv deltar som aktiv roddare/spelande tränare i vår herråtta.

Bland prestationerna bara det senaste året kan nämnas att Michael driver en kulturförändring i föreningen i syfte att öka delaktigheten och träningsglädjen, samt inte minst att han coachat fram aktiva till segrar i såväl SM, EM som VM i roddmaskin!

Vi ser att Michael bidrar minst lika mycket till breddverksamheten i vår förening som till elitverksamheten. Därtill har han varit, och är fortfarande, en av nyckelpersonerna bakom Hammarby Rodds tillväxt de senaste åren.

Michael är en av våra mest värdefulla föreningsledare som vi vill lyfta och motivera på alla sätt, och vi anser att han är en värdig och lämplig mottagare av Lennart Nymans pris.”

Vid mötet avtackades även Bengt Lindström efter 13 år som styrelseledamot i alliansföreningen. Bengt har under många år varit engagerad i Hammarby Rodd och har där fortfarande en roll som styrelseledamot och ansvarig för vår festlokal.

Den stora diskussionspunkten under mötet handlade om historia, då en debatt om startår för Hammarby IF är i full gång. Hammarby Roddförening grundades den 10 april 1889 och omvandlades sedan under något oklara former till Hammarby Idrottsförening 1897. Det senare årtalet finns i nuläget inskrivet i alliansföreningens stadgar som grundandedatum, medan rodden alltid har angivit 1889 som födelseår. En gedigen idrottshistorisk utredning har gjorts och kommer nu att delges alla Hammarbyföreningar som efter eget ställningstagande kommer att få rösta om födelseår vid årsmötet 2022.

Vill du veta mer kommer rapporten i sin helhet snart att publiceras på hammarby-if.se Länk till annan webbplats.. Dessutom finns ett outsinligt föreningsarkiv på hifhistoria.se Länk till annan webbplats..Namn: Världscupdebut i Luzern Länk till annan webbplats.

Publicerad: 24 MAJ 2021 10:57

Uppdaterad: 10 FEB 2022 10:59

Rubrik på sidan: Världscupdebut i Luzern

Ingress: Hammarbyroddaren Ahmet Rapi gjorde världscupdebut i den mest klassiska av roddorter, schweiziska Luzern, där han tävlade i klassen herrar singelsculler lättvikt.

Det var den andra av årets tre världscuptävlingar, och i Ahmets klass kom femton båtar till start. Från försöket gick Ahmet vidare till uppsamling, där han gjorde en riktig krigarinsats och gick från femteplats efter 1000m, till att bli tvåa i mål. Från semifinalen gick han vidare till B-final och där kom han fyra, och det blev en tiondeplats totalt.

Resultat

1x Herr Sen Lättv. 2000m

Final B (6 båtar)

1 Algeriet Sid Ali Boudina 07:31,9

4 Sverige Ahmet Rapi (HIF) 07:37,4Namn: Vårens nybörjarkurs Länk till annan webbplats.

Publicerad: 06 MAJ 2021 17:37

Uppdaterad: 07 MAJ 2021 16:28

Rubrik på sidan: Vårens nybörjarkurs

Ingress: Uppdatering: Kursen är fullsatt. Mejla kurs@hammarbyrodd.se om du vill få info när nästa kurs startar.Namn: Vattenflaskor till medlemmarna Länk till annan webbplats.

Publicerad: 01 MAJ 2021 10:43

Uppdaterad: 01 MAJ 2021 10:43

Rubrik på sidan: Vattenflaskor till medlemmarna

Ingress: Från lördag 1 maj finns Hammarby Rodd-vattenflaskor i aluminium från Axon Profil att hämta på klubbhuset för alla medlemmar, först till kvarn!

Från lördag 1 maj finns Hammarby Rodd-vattenflaskor i aluminium från Axon Profil Länk till annan webbplats. att hämta på klubbhuset för alla medlemmar, först till kvarn!Namn: Rapport från årsmötet Länk till annan webbplats.

Publicerad: 01 APR 2021 15:04

Uppdaterad: 01 APR 2021 15:04

Rubrik på sidan: Rapport från årsmötet

Ingress: Roddföreningens årsmöte 2021 är avklarat och styrelsen är konstituerad.

För 2021 ser styrelsen ut på följande vis:

Ordförande

Anders Joelsson

Kassör

Andrea Fiene

Roddchef och vice ordförande

Henrik Persson

Sekreterare (inkl medlemsregister)

Anders Haulin

Fastighet och inventarier

Nikolas Pivac

Klubbliv och båtmaterial

Hanna Pingry

Klubbliv och kläder

Heili Eriksson

Festlokalen

Bengt Lindström

Företagsrodd

Alexandra Börjesson

Utbildning och Antidoping

Nicklas Dackheden

För kontaktuppgifter, se Styrelsen Länk till annan webbplats..

Värt att notera från 2020 är att föreningens verksamhet, som så mycket annat i samhället, blev lidande av Corona-pandemin och alla de restriktioner som följt. Glädjande nog så kunde vi ändå ro mycket under året och total avverkad distans gör att 2020 kvalar in bland de fem bästa åren i föreningens historia. Likaså sjönk våra utgifter drastiskt som en följd av utebliven aktivitet, varför den ekonomiska effekten på föreningen under 2020 faktiskt blev svagt positivt.

Inför 2021 hoppas vi på släppta restriktioner, mycket träning och intensiva tävlingar!

Vid årsmötet annonserades också att Svenska roddförbundets utmärkelse Förtjänsttecken i Guld tilldelas Tomas Ericsson. Kriteriet för utmärkelsen är att mottagaren ska ha långvarigt aktivt deltagande inom svensk rodd och på ett utomordentligt sätt verkat för roddsporten. Välförtjänt Tomas!Namn: Guld på historiens första Inomhus-NM Länk till annan webbplats.

Publicerad: 21 MAR 2021 10:52

Uppdaterad: 10 FEB 2022 10:56

Rubrik på sidan: Guld på historiens första Inomhus-NM

Ingress:

Det blev guld, silver och brons på Nordiska Mästerskapen i inomhusrodd till Ahmet Rapi (HSAlv), Ruben Rapi (U23) respektive Theodor Fritsch (U19)! Sju hammarbyare ställde upp i första inomhus-NM någonsin, som precis som SM avgjordes hemma i klubbarna och vardagsrummen. Alexander Fritsch (Master 50+) och Erik Rapi (Pojkar U11) gjorde tävlingsdebut för Hammarby. Även Daniel och Linus Gerhardson ställde upp. Nu börjar snart vattensäsongen, isen ska bara försvinna först...

Resultat

1x Herr 40+ Lättv. 1000m (2 deltagare)

1 Sorø RK Christian Mølvig 03:10,4

2 Hammarby Rodd Daniel Gerhardson 03:28,1

1x Herr 50+ 1000m (15 deltagare)

1 TAKO Klaus Geiger 02:57,1

15 Hammarby Rodd Alexander Fritsch 03:33,3

1x Pojkar U11 2min (4 deltagare)

1 Valby RK Felix Friis 456m

15 Hammarby Rodd Erik Rapi 424m

1x Herr U15 4min (6 deltagare)

1 FSR Niels Juul Akraberg Poulsen 1129m

5 Hammarby Rodd Linus Gerhardson 940m

JNM, 1x Herr U19 2000m (20 deltagare)

1 VK Jordan Jan Čížek 06:07,0

4 Hammarby Rodd Theodor Fritsch 06:21,4

NM, 1x Herr U23 2000m (11 deltagare)

1 Falkenbergs RK Moritz Lücke 06:20,4

2 Hammarby Rodd Ruben Rapi 06:24,8

NM, 1x Herr Sen Lättv. 2000m (6 deltagare)

1 Hammarby Rodd Ahmet Rapi 06:29,0Namn: Instruktioner för årsmötet 16/3 Länk till annan webbplats.

Publicerad: 11 MAR 2021 09:34

Uppdaterad: 11 MAR 2021 09:34

Rubrik på sidan: Instruktioner för årsmötet 16/3

Ingress: Se instruktioner för hur du ansluter till årsmötet tisdagen den 16/3, samt hur mötet kommer att gå till. Bifogad finns också revisionsberättelsen.

Instruktioner till Hammarby IF Roddförenings digitala årsmöte tisdagen 16/3 kl 19.00 via Microsoft Teams

Som intresserad kan du logga in till årsmötet tisdag 16/3 klockan 18.45-19.00 genom att klicka på länken som publicerats på www.hammarbyrodd.se Länk till annan webbplats.. Hittar du inte denna länk så kontaktar du oss på info@hammarbyrodd.se eller ordf@hammarbyrodd.se.
Logga in som "gäst" med både för- och efternamn.

För att få rösträtt krävs att du före mötet har betalat medlemsavgiften, samt under året fyller minst 16 år. Du behöver även kunna identifiera dig via fungerande mikrofon och kamera.

Revisorerna presenterar sin revisionsberättelse här Länk till annan webbplats..

Under själva mötet:

Du som deltagare uppmanas att ha mikrofonen avstängd och endast slå på den när du fått ordet. Ingen tar ordet och slår på sin mikrofon utan att ha fått ordet av ordförande. Önskar du yttra dig så använd funktionen i Microsoft Teams där du kan räcka upp handen, alternativt skriv det i chatten, så kommer vi skapa en talarlista där du kommer få ordet när det är din tur. När du fått ordet presenterar du dig med namn.

Microsoft Teams har en funktion där du kan dela dina dokument med andra på mötet under ditt inlägg. Om inte denna funktion fungerar måste du vara beredd att kunna framföra ditt inlägg utan hjälp av denna funktion.

Då en punkt på dagordningen är färdigdiskuterad ställer den som leder mötet proposition i frågan. I stället att som på ett fysiskt möte svara "ja" på frågorna räcker du upp "handen" i funktionen i Microsoft Teams. Mötesordföranden tolkar mötets åsikt i frågan. Om inte votering begärts fastställs mötesordförandens tolkning som beslut. Om du är missnöjd med tolkningen räcker du upp handen eller skriver votering i chatten. Om votering begärs vidtar "sluten" omröstning i frågan. Sluten omröstning görs genom att rösten skickas till info@hammarbyrodd.se.

____________________________________________________________

Microsoft Teams-möte

Anslut på din dator eller mobilapp

Klicka här för att delta i mötet Länk till annan webbplats.

Läs mer Länk till annan webbplats. | Mötesalternativ Länk till annan webbplats.

____________________________________________________________

 • 1 Mötets öppnande och fastställande av röstlängd

Röstlängden utgörs av de som är inloggade på mötet och som är röstberättigade enligt stadgarna.

 • 2 Fråga om mötet har utlysts på rätt sätt

Styrelsens sekreterare föredrar.

Vill du yttra dig: ”räck upp handen” eller skriv i chatten.

 • 3 Godkännande av dagordning och mötesform
 • Årsmötet hålls digitalt.
 • Att röstförfarandet m.m. ska gå till enligt denna instruktion.
 • Att taltid begränsas till 3 min i inläggen.
 • Kan en fråga inte behandlas på ett korrekt sätt i demokratisk anda bordläggs frågan och tas på extra årsmöte.
 • Om tekniken inte fungerar ajourneras mötet för att återupptas vid annat tillfälle.

Vill du yttra dig: ”räck upp handen” eller skriv i chatten.

 • 4 Protokolljustering

Styrelsens sekreterare föredrar.

Vill du yttra dig: ”räck upp handen” eller skriv i chatten.

 • 5 Val av ordförande för mötet

Valberedningen presenterar sitt förslag.

Finns det fler förslag så ”räck upp handen” eller meddela i möteschatten att du vill ha ordet. Skulle fler förslag komma sker en omröstning.

 • 6 Val av sekreterare för mötet

Valberedningen presenterar sitt förslag.

Finns det fler förslag så ”räck upp handen” eller meddela i möteschatten att du vill ha ordet. Skulle fler förslag komma sker en omröstning.

 • 7 Val av två justerare tillika rösträknare för mötet

Årsmötet nominerar. För att föreslå en person ”räck upp handen” eller skriv i chatten.

 • 8 Föreningens verksamhetsberättelse för år 2020

Mötets ordförande går igenom verksamhetsberättelsen. Vill du yttra dig ”räck upp handen” eller skriv det i chatten.

 • 9 Förvaltningsberättelse, resultat och balansräkning för år 2020

Kassören föredrar handlingarna. Vill du yttra dig ”räck upp handen” eller skriv det i chatten.

 • 10 Revisionsberättelse för år 2020

Föreningens revisor föredrar. Vill du yttra dig: ”räck upp handen” eller skriv i chatten.

 • 11 Ansvarsfrihet för styrelsen år 2020

Mötets ordförande ställer frågan i enlighet med revisorernas förslag. Vill du yttra dig: ”räck upp handen” eller skriv det i chatten.

 • 12 Verksamhetsplan och budget för år 2021

Föreningens ordförande och kassör presenterar verksamhetsplan och budget för 2021. Vill du yttra dig ”räck upp handen” eller skriv det i chatten.

 • 13 Behandling av förslag från styrelsen och inkomna motioner (inkomna senast 16 februari)

Inga motioner och inga propositioner har inkommit.

 • 14 Val av styrelseordförande för en tid av ett år

Valberedningen presenterar sitt förslag.

Finns det fler förslag så ”räck upp handen” eller meddela i möteschatten att du vill ha ordet. Skulle fler förslag komma sker en omröstning.

 • 15 Val av tre styrelseledamöter för en tid av två år

Valberedningen presenterar sitt förslag.

Finns det fler förslag så ”räck upp handen” eller meddela i möteschatten att du vill ha ordet. Skulle fler förslag komma sker en omröstning.

 • 16 Val av tre suppleanter till styrelsen för en tid av ett år

Valberedningen presenterar sitt förslag.

Finns det fler förslag så ”räck upp handen” eller meddela i möteschatten att du vill ha ordet. Skulle fler förslag komma sker en omröstning.

 • 17 Val av valberedning, varav en ordförande, för en tid av ett år

Årsmötet nominerar. För att föreslå en person ”räck upp handen” eller skriv i chatten.

 • 18 Val av revisorer

Valberedningen presenterar sitt förslag.

Finns det fler förslag så ”räck upp handen” eller meddela i möteschatten att du vill ha ordet. Skulle fler förslag komma sker en omröstning.

 • 19 Val av ombud till årsmöte i Östra Roddistriktsförbundet och Hammarby IF alliansförening

Årsmötet nominerar. Styrelsen föreslår att val av ombud delegeras till föreningens styrelse. För att föreslå en person ”räck upp handen” eller skriv i chatten.

 • 20 Fastställande av medlemsavgifter och övriga avgifter för år 2022

Kassören föredrar.

 • 21 Övriga frågor
 • 22 Mötets avslutandeNamn: Valberedningens förslag 2021 Länk till annan webbplats.

Publicerad: 08 FEB 2021 19:56

Uppdaterad: 08 FEB 2021 19:56

Rubrik på sidan: Valberedningens förslag 2021

Ingress: Valberedningen presenterar sitt styrelseförslag inför årsmötet tisdagen den 16 mars kl 19:00

Inför Hammarby IF Roddförenings årsmöte den 16 mars 2021 är detta valberedningens förslag:

Ordförande, 1 år
Anders Joelsson – omval

Styrelseledamöter, 2 år
Andrea Fiene – omval
Anders Haulin – omval
Heili Eriksson - nyval

Suppleanter, 1 år
Alexandra Börjesson– nyval
Nicklas Dackheden – nyval
Nikolas Pivac – nyval

Vidare förslag:
Årsmötets ordförande: Ida Andersson
Årsmötets sekreterare: Daniel Gerhardson
Revisorer: Nils Carlin och Bertil Johnsson

Vi tackar de avgående styrelsemedlemmarna Benoît Dessirier, Felix Broberg och Saioa Ibarrola Barandika för väl utfört arbete!

Valberedningen består av:
Lisa Backman (sammankallande)
William Tassel
Hanna Pingry (styrelsens representant)

Stockholm 2021-02-08Namn: Guld på inomhus-SM Länk till annan webbplats.

Publicerad: 08 FEB 2021 10:45

Uppdaterad: 10 FEB 2022 10:48

Rubrik på sidan: Guld på inomhus-SM

Ingress:

Årets inomhus-SM avgjordes virtuellt, vilket betyder att man ror sitt eller sina lopp på hemmaplan. Endast SM- och JSM-loppen roddes. Hammarbyroddaren Ahmet Rapi vann SM-guld i lättviktsklassen över 2000m och satte ett nytt (inofficiellt) svenskt rekord på 06:13,9. Också Ruben och Lasse gjorde bra ifrån sig.

Resultat

SM, 1x Herr Sen Lättv. 2000m (2 deltagare)

1 Hammarby Rodd Ahmet Rapi 06:13,9

SM, 1x Herr Sen 2000m (27 deltagare)

1 Vaxholms RF Anders Backéus 05:50,7

25 Hammarby Rodd Lars Danielsson 07:10,9

SM, 1x Herr Sen 500m (16 deltagare)

1 Vaxholms RF Anders Backéus 01:19,8

6 Hammarby Rodd Ahmet Rapi 01:23,8Namn: Kallelse till årsmöte Länk till annan webbplats.

Publicerad: 30 JAN 2021 17:58

Uppdaterad: 30 JAN 2021 17:58

Rubrik på sidan: Kallelse till årsmöte

Ingress: Hammarby rodds årsmöte kommer att hållas tisdagen den 16 mars kl. 19:00 och genomföras digitalt. Motioner till årsmötet skall vara styrelsen tillhanda senast den 16 februari.

Alla medlemmar boendes i Sverige kommer att få en skriftlig kallelse per brev innan årsmötet.

Detaljer kring hur man ansluter till mötet kommer publiceras på vår hemsida i god tid innan mötet. Även valberedningens förslag kommer att finnas tillgängligt på vår hemsida.

Kallelse och dagordning för årsmöte [pdf] Länk till annan webbplats.

Motioner till årsmötet (se §16 i stadgarna Länk till annan webbplats.) skall vara styrelsen tillhanda senast den 16 februari.

Skicka till e-post:
info@hammarbyrodd.se

eller adress:

Hammarby Rodd

c/o Anders Haulin

Vapengatan 20

12652 Hägersten

En motion till årsmötet böra vara en fråga som berör föreningen och alla dess medlemmar och som inte kan beslutas på ett styrelsemöte. Motionen bör innehålla ett konkret förslag för stämman att ta ställning till. Det är lätt att skriva en motion. Tänk på att skriva kortfattat och använd ett enkelt språk som inte kan missuppfattas. Ta endast upp ett ämne per motion, det går bra att lämna in flera motioner om du har flera ämnen som du vill behandla.

1. Rubrik. Börja med en rubrik som talar om vad motionen handlar om.

2. Vad vill du att föreningen ska göra? Beskriv anledningen till att denna motion behöver ställas. Ange relevant bakgrundsfakta, dels för att tydliggöra problemet men också för att underlätta för dem som senare läser motionen och beslutar i ärendet.

3. Syfte (motivering). Skriv en text som berättar varför du tycker som du gör.

4. Att-satser. Jag/vi föreslår därför att föreningsstämman beslutar att:...

5. Avslutning. Du ska alltid avsluta din motion med att skriva ort och datum då du skrev din motion, och underteckna med ditt namn. Vid motion via e-post går det bra med digital signering eller signering på papper i efterhand.

Styrelsen kommer till årsmötet att avge skriftligt yttrande över inkomna förslag.

Publicerad: 2022-12-27

Senast uppdaterad: 2022-12-27

Författare: Henrik Persson

Sponsorer